"Znate da je lud"
26

Američki general navodno upozoravao Kinu da bi Trump mogao izazvati sukob da ostane na vlasti

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najviše rangirani američki general tajno je dvaput pozvao svog kineskog kolegu zbog zabrinutosti da bi tadašnji predsjednik Donald Trump mogao pokrenuti rat s Kinom jer se bližio njegov potencijalni izborni gubitak, prema Washington Post-u.

Američki general Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog načelnika štaba SAD-a, pozvao je generala Li Zuocheng-a iz Narodnooslobodilačke vojske 30. oktobra 2020. godine, četiri dana prije izbora i ponovo 8. januara, dva dana nakon što su Trumpove pristalice upale u Kapitol SAD-a.

U pozivima, Milley je nastojao uvjeriti Li-a da su Sjedinjene Američke Države stabilne i da neće napasti, ali ako bi došlo do napada, upozorio bi svog kolegu unaprijed, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je zasnovan na Peril-u, novoj knjizi novinara Boba Woodwarda i Roberta Coste, za koju su rekli da se oslanja na intervjue sa 200 izvora i da bi trebala biti objavljena sljedeće sedmice.

Milley je navodno razgovarao i s drugim najvišim zvaničnicima, uključujući tadašnju direktoricu CIA-e Ginu Haspel i direktora Agencije za nacionalnu sigurnost Paul Nakasonea, o potrebi da budu oprezni usred zabrinutosti da bi Trump mogao djelovati neracionalno.

Citirano je da je Haspel rekao da su bili u "vrlo opasnoj situaciji".

"Neki bi mogli tvrditi da je Milley prekoračio svoja ovlaštenja i preuzeo izvanrednu moć za sebe", napisali su autori.

Trump je u saopćenju doveo u sumnju priču nazivajući je "izmišljenom". Rekao je da bi, ako je priča istinita, Milleyju trebalo suditi za izdaju.

"Za zapisnik, nikada nisam ni pomislio da napadnem Kinu", rekao je Trump.

Milleyeva kancelarija odbila je komentarisati navode. Republikanski senator Marco Rubio pozvao je predsjednika Joea Bidena, demokratu, da odmah otpusti Milleyja.

“Ne moram vam govoriti o opasnostima koje predstavljaju visoki vojni časnici koji su dali povjerljive podatke o vojnim operacijama SAD -a, ali ću naglasiti da takva subverzija potkopava predsjednikovu sposobnost da pregovara i da u svojim interakcijama iskoristi jedan od instrumenata nacionalne moći ove nacije sa stranim narodima ”, rekao je Rubio u pismu Bidenu.

Upitana o izvještaju Washington Posta, zamjenica sekretara za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre odbila je komentarisati i uputila je pitanja načelniku združenog stožera i Ministarstvu odbrane.

Trump, republikanac, imenovao je Milleyja na najvišu vojnu dužnost 2018. godine, ali je počeo kritikovati njega, kao i druge imenovane i bivše zaposlenike, nakon što je na predsjedničkim izborima izgubio od Bidena u novembru 2020.

Iz Washington Post-a tvrde da je Milley bio motivisan da se drugi put obrati Pekingu dijelom zbog poziva od 8. januara sa predsjednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je pitala generala koje su mjere na raspolaganju kako bi spriječile "nestabilnog predsjednika" da pokrene nuklearni napad.

"On je lud. Znate da je lud", rekla je Pelosi Milleyu, prenose mediji pozivajući se na transkript poziva.

Prema citiranom transkriptu poziva, general je odgovorio: "Slažem se sa vama u svemu."