Rex Tillerson
6

Američki državni sekretar: Jedino bi direktni razgovori mogli zaustaviti nuklearne prijetnje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki državni sekretar Rex Tillerson signalizirao je danas da je administracija Donalda Trumpa konačno prihvatila jedini pravac djelovanja koji bi mogao zaustaviti nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje: direktne razgovore.

Nakon nekoliko mjeseci američkih vojnih poziranja i demonstriranja sile glede sjevernokorejske nuklearne prijetnje, rekao je Tillerson u intervjuu za NPR, najbolje bi bilo kroz direktne razgovore, na bilo koji način, riješiti spor sa režimom Sjeverne Koreje.

Riječ je, dakle, o malom preokretu u odnosu na politiku koju je zagovarao potpredsjednik SAD-a Mike Pence prije nešto više od sedmice dana, kada je kazao da SAD ne bi trebale razgovorati sa Severnokorejcima.

Međutim, zajdnički cilj SAD-a i Kine o nulearnom razoružanju Sjeverne Koreje može biti mrtav u samom startu.

"Nuklearno razoružavanje nije dobar povod za dijalog", kazao je viši stručni saradnik u Stimson centru Yun Sun za Business Insider.

Godine 2003. Bushova administracija je, navodno, nastojala uspostaviti dijalog sa Sjevernom Korejom, ali je 2009. godine Sjeverna Koreja odustala, kada je došlo vrijeme da provede uništenje svojih nuklearnih mogućnosti.

To iskustvo stvorilo je trajnu sumnju u iskrenost Sjeverne Koreje u diplomatiji, a Sjeverna Koreja je svoje nuklearno oružje iskoristila kao garant svoje sigurnosti.

Stoga, zaključuje se, da su pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje u startu osuđeni na propast.