Novo svjedočenje
6

Američki diplomata Sondland: Trump je ucjenjivao ukrajinski politički vrh

M. A.
Gordon Sondland (Foto: EPA-EFE)
Gordon Sondland (Foto: EPA-EFE)
Ugledni američki diplomata Gordon Sondland nedavno je rekao da je bio primoran slijediti naredbe predsjednika Donalda Trumpa da izvrši pritisak na ukrajinski politički vrh kako bi istražio njegovog rivala iz reda demokrata Joea Bidena.

Ambasador Gordon Sondland rekao je da je uputstvo stiglo od Trumpovog ličnog advokata Rudyja Giulianija.

Istragom se pokušava dobiti odgovor na pitanje je li Trump prijetio uskraćivanjem vojne pomoći Ukrajini ako ona ne dostavi informacije aktuelnom predsjedniku SAD-a o trenutnoj poziciji njegovog rivala.

Inače, u SAD-u je ilegalno tražiti pomoć iz inozemstva da bi se stekla izborna prednost, a Trump od samog starta negira da je umiješan u ovaj skandal.

Važno je istaći i to da je Biden jedan od glavnih kandidata za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godine.

Sondland, američki ambasador u Evropskoj uniji, rekao je na posljednjem saslušanju u Zastupničkom domu SAD-a da je Giuliani zatražio javnu izjavu od ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog o "korupcijskim pitanjima".

Giuliani je, kako navodi, Zelenskom posebno spomenuo kompaniju Burisma, u kojoj je navodno kao član upravnog odbora bio sin demokratskog predsjedničkog kandidata Bidena, te je "potegnuo" i nekoliko pitanja o američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.