Varao je investitore
7

Američki biznismen Trevor Milton bi zbog prevare mogao u zatvor na 11 godina

D. B.
Američki tužitelji su odlučni da osnivača kompanije Nikola, Trevora Miltona, pošalju u zatvor na 11 godina nakon što je proglašen krivim za varanje investitora.

Milton je proglašen krivim po dvije tačke optužnice za prevaru (wire fraud) i jednoj tački koja se odnosi na prevaru vezanu za vrijednosne papire. Suđenje je završeno u oktobru prošle godine, dok je kazna trebala biti poznata u januaru ove godine. Međutim, izricanje konačne presude je zakazano za 18. decembar, a tužitelji su zatražili od sudije Edgarda Ramosa da Miltona osudi na 11 godina zatvora, koju je preporučilo odjeljenje za uslovnu kaznu.

Tužitelji su uporedili Miltona s osnivačicom Theranosa Elizabeth Holmes, koja je osuđena na 11 godina i tri mjeseca zatvora u novembru 2022. godine.

"Baš kao što je Holmes lagala o analizatorima krvi Theranosove proizvodnje, Milton je lagao o operativnosti kamiona Nikola One", istakli su oni.

S druge strane, Milton je insistirao da ga sudija ne poredi s Holmes te je istakao da je Nikola "prava kompanija s pravim proizvodima". On želi uslovnu kaznu i tvrdi da su njegove izjave sačinjene od "duboko zadržanog optimizma" o kompaniji.

Tokom prošlogodišnjeg petosedmičnog suđenja, tužilaštvo je pozvalo više od 10 svjetoga, uključujući direktora Nikole i finansijskog direktora Kima Bradyja, koji je tvrdio da Milton nije bio voljan da ublaži svoje izjave te da je bio fokusiran na cijenu dionica kompanije.

Tužitelji su naveli i da je kompanija Nikola lažno tvrdila da je proizvela revolucionaran novi kamion, a da je zapravo imala proizvod General Motorsa sa svojim logotipom.

Milton je također optužen da je koristio društvene mreže i intervjue s medijima kako bi iznosio lažne i obmanjujuće tvrdnje, uključujući tvrdnje da je kompanija napravila pickup Badger "od nule".