|

Američki bespilotni avion ubio pet pobunjenika

Američki bespilotni avion ubio pet pobunjenika
0
F
FENA
28.12.2010. u 12:03
3
komentara
0

dijeljenja
Američki bespilotni avion ubio pet pobunjenika Foto: AFP
Najmanje pet pobunjenika ubijeno je u utorak u napadu američkog bespilotnog aviona u pakistanskoj plemenskoj zoni Sjeverni Waziristan koja graniči s Afganistanom, saopćili su lokalni zvaničnici sigurnosnih službi.
Meta skoro svih američkih napada posljednjih mjeseci je Sjeverni Waziristan, koji je jedno od glavnih uporišta pakistanskih talibanskih boraca i njihovih saveznika iz Al-Qaide i pozadinska baza afganistanskih talibana koji izvode napade na NATO u Afganistanu.

"Bespilotni avion je ispalio četiri rakete na dva pobunjenička kampa koje su ubile pet pobunjenika" u selu Ghulam Khan, 20 kilometara istočno od Miranshaha, glavnog grada regije, izjavio je za agenciju AFP lokalni zvaničnik sigurnosti.

Obavještajni dužnosnici, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su da ne znaju identitet žrtava, ali da se radi o pobunjenicima, prenijela je agencija Associated Press.

Nakon što je pokrenuta 2004. godine, kampanja bespilotnih aviona Predator i Reaper na sjeverozapadu Pakistana intenzivirala se od ljeta 2008. godine.

Najmanje 110 raketnih napada je izvedeno ove godine, što je dvostruko više nego 2009., a većina je bila u Sjevernom Waziristanu.

U američkom napadu bespilotnom letjelicom na dva vozila u toj oblasti ubijeno je u ponedjeljak najmanje 18 ljudi za koje se vjeruje da su pobunjenici.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...