Pakistan
0

Američki bespilotni avion ubio 35 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan američki bespilotni avion ubio je u četvrtak 35 osoba, među kojim je bilo i civila i policajaca, na sjeverozapadu Pakistana gdje bespilotni avioni CIA-e redovno gađaju Al-Qaidu i talibane, saopćio je Islamabad.

Ovo je sedmi napad u posljednjih devet dana. Izveden je dan poslije kontroverznog oslobađanja jednog Amerikanca, pripadnika CIA-e, koji je krajem januara ubio dva mlada Pakistanca.

Meta napada u četvrtak je bio centar za obuku talibana povezanih s Al-Qaidom u njihovom uporištu, u plemenskoj regiji Sjevernog Waziristana, izjavili su za AFP vojni oficiri i pripadnici pakistanskih obavještajnih službi koji su željeli ostati anonimni.

Četiri rakete su u prah pretvorile jednu zgradu u mjestu New Adda, u općini Datta Khel.

"Osuđujem napad bespilotnog aviona na jirgu (tradicionalna skupština) u kojem je ubijeno nekoliko mudraca", plemenskih vođa, i plemenskih policajaca, naveo je u saopćenju Syed Massud Kausar, guverner pokrajine Khyber-Pakhtunkhwa, kojeg je imenovala savezna vlada.

"Ubijeno je najmanje 35 osoba, većinom pobunjenika, ali i civila", izjavio je za AFP jedan visoki vojni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.