Pojavila se i Brnabić
21

Američki ambasador u Srbiji objavio spot u kojem se pojavljuje Željko Mitrović pa se pravdao

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Početkom ovog mjeseca američki ambasador u Srbiji Christopher Hill objavio je na društvenim mrežama video o "zapadnim vrijednostima", u kojem su nalaze premijerka Srbije Ana Brnabić, srbijanski ambasador u SAD-u Marko Đurić i vlasnik TV Pink Željko Mitrović.

Ambasador je video objavio na svojim društvenim mrežama početkom ovog mjeseca. Sam video spot izazvao je brojne reakcije u javnosti i na društvenim mrežama, a osnovna teza je: kako moćnici i promotori ruske propagande (kako je Mitrović u tim izjavama označen) mogu biti promotori zapadnih vrijednosti u Srbiji?

Mnogi su se pitali kako i predstavnici vlasti koji ciljaju na neistomišljenike, uključujući nezavisne medije i novinare nazivaju stranim plaćenicima, saradnicima CIA-e, mogu li biti relevantni promicatelji zapadnih vrijednosti?

"Srbija je pred generacijskim izborom: hoće li se u potpunosti integrirati i razvijati kao ravnopravna članica europske zajednice ili dopustiti razjarenom diktatoru s iluzijama imperijalne veličine iz Moskve da je i dalje sputava, predstavljajući se kao snaga ravnoteže. Rusija nudi samo ekonomsku ovisnost i izdaju osnovnih ljudskih vrijednosti koje svi dijelimo", kazao je ambasador Hill u odgovoru za nova.rs.

Dodao je da mu je stalo do napretka Srbije, i da misli da pitanje zapadne orijentacije Srbije nadilazi politiku.

"Za sve mora biti mjesta. Kada čujem da bilo ko u Srbiji - posebno oni koji imaju veliku publiku, a posebno ako je ta publika neopredjeljenja - kaže da je Srbija zapadna zemlja i da njen budući prosperitet zavisi od dublje euroatlantske integracije, mislim da je to poruka to vrijedi ponoviti", istakao je Hill.

Na kraju je kazao kako nije na njemu kao stranom diplomatu da se bavi unutrašnjom politikom Srbije, te da je tu kako bi razgovarao sa svima, predstavnicima Vlade, oporbe, medija i javnosti.

"Također nije na meni da dovodim u pitanje nečiju iskrenost. Kada neko kaže da je Srbija zapadna zemlja, da su prednosti te orijentacije sada opipljive i da je njena najbolja budućnost u Evropi, to je poruka s kojom ću se uvijek složiti i širiću je koliko god budem mogao. Radit ću sa svima u Srbiji koji su posvećeni ostvarenju te vizije budućnosti. Ulozi su jednostavno previsoki da bi se isključio bilo tko tko govori jasnim glasom o najvažnijem pitanju našeg vremena", poručio je Hill.