Pogoršani odnosi
15

Američki ambasador optužio Južnoafričku Republiku da šalje oružje Rusiji

F. H.
Screenshoot: Youtube
Screenshoot: Youtube
Američki ambasador u Južnafričkoj republici Reuben Brigety optužio je zemlju da snabdijeva oružjem Rusiju, uprkos njenom tvrdnjom o neutralnosti u ratu u Ukrajini. On tvrdi da je ruski brod bio natovaren municijom i oružjem u Cape Townu u decembru prošle godine.

Kancelarija predsjednika Cyrila Ramaphose izjavila je da je razočarana optužbama i da nije pružen nikakav dokaz koji ih podržava. Zemlja je ponovila tvrdnje o neutralnosti u ratu u Ukrajini

Gospodin Brigety je na medijskom brifingu u Pretoriji u četvrtak izjavio da Washington ima brige u vezi sa izjavljenim nepristrasnim stavom zemlje u vezi sa konfliktom.

On se pozvao na pristajanje teretnog broda u mornaričkoj bazi Simon's Town između 6. i 8. decembra prošle godine, za koji je "siguran" da je prenio oružje i municiju "dok se vraćao u Rusiju".

"Naoružavanje Rusa je izuzetno ozbiljno i mi ne smatramo da je ova situacija riješena", izjavio je Brigety, iznoseći optužbu koja je iznenadila zvaničnike Južnoafričke republike.

Nakon optužbi, južnoafrička vlada je najavila uspostavljanje nezavisne istrage koju će voditi penzionisani sudija, izjavio je portparol predsjednikove kancelarije.

SAD su mjesecima kritikovale Južnu Afriku zbog njenih bliskih odnosa sa Rusijom.

Također su izrazile zabrinutost zbog učešća Južne Afrike u vojnim vježbama sa Rusijom i Kinom tokom godišnjice invazije na Ukrajinu. Mornaričke vježbe su se održale tokom 10 dana u februaru i bile su kritikovane od opozicionih političara kao podrška ruskoj invaziji.

Južnoafričke vlasti su negirale da su vojne igre bile provokativno zakazane kako bi se poklopile sa godišnjicom i rekle su da zemlja redovno organizuje slične vježbe sa drugim zemljama, uključujući Francusku i SAD.

Južnoafrička republika se prethodno suzdržala od glasanja UN-a koje osuđuje invaziju. Takođe je odbila da se pridruži SAD-u i Evropi u nametanju sankcija Rusiji, piše BBC.