U Kolumbiji trebali čuvati Obamu
2

Američki agenti poslani kući zbog alkohola i prostitutki?

SRNA
Dvanaestak agenata američke Tajne službe, koji su u Kolumbiju poslati radi obezbjeđenja predsjednika Baracka Obame na međunarodnom samitu, povučeni su sa dužnosti zbog navodnog nedoličnog ponašanja.

Američka novinska agencija AP javila je, pozivajući se na anonimni izvor, da su u "nedolično ponašanje" agenata umiješane prostitutke u Kartaheni, mjestu gdje se održava samit Amerika.

Portparol Tajne službe Ed Donovan nije osporio izvještaj. On nije potvrdio da je riječ o prostituciji, navodeći samo da je bilo "optužbi o nedoličnom ponašanju" agenata raspoređenih u Kartaheni za samit.    

Američki zvaničnik, koji nije ovlašten da javno govori o ovoj temi i zahtjevao je anonimnost, rekao je da je 12 agenata poslato kući. Tajna služba obično ne objavljuje broj angažovanih agenata.

Analitičari navode da ovaj incident prijeti da baci sjenku na Obamin boravak na samitu i osramoti SAD. Bijela kuća nije komentarisala ali nije ni negirala navode.

Obama je sinoć prisustvovao večeri organizovanoj u španskoj tvrđavi u Kartaheni i danas i sutra treba da učestvuje na sastancima sa regionalnim liderima.

Američki dnevnik "Washington Post" prenio je izjavu predsjednika Saveznog udruženja predstavnika zakona John Edlera, koji je rekao da su optužbe povezane sa najmanje jednim agentom i prostitutkama u Kartaheni. 
Udruženje zastupa predstavnike saveznih agencija među kojima je i Tajna služba. Edler je kasnije rekao da je čuo da je bilo navoda o prostituciji, ali da ne zna tačno da li je bilo kršenja pravila.

Agenti su odsjeli u hotelu "Caribe", gdje su smješteni i članovi osoblja Bijele kuće i novinari.

Radnik hotela, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da su agenti stigli prije sedam dana i da su tokom boravka neprestano pili.

Prema njegovim riječima, agenti su napustuli hotel 12. aprila, dan prije dolaska Obame i ostalih regionalnih lidera na samit.