Svijet
161

Američke vlasti traže muškarca koji je šutnuo vjevericu u Grand Canyon

Klix.ba
Američke vlasti nude nagrade od 16.870 dolara osobi koja pomogne policiji da pronađe dvojicu muškaraca koji su snimljeni kako mame, a jedan od njih potom šutira vjevericu u Grand Canyon.

Muškarci za koje se vjeruje da su iz Francuske, namamio je životinju mrvicama do ivice kanjona i tada je šutnuo. Američke vlasti žele ih uhapsiti, ali im je potrebna pomoć građana. Akciji potrage priključile su se američka, britanska i francuska grupa za zaštitu životinja Peta i ponudile nagradu od 16.870 dolara.

"Ovi muškarci su opasnost za sve i moraju biti zaustavljeni prije nego ponove ovakav gnusan čin. Zadatak svake zajednice je da sankcioniše sadističke i nasilne osobe i privede ih licu pravde", rekao je glasnogovornik Pete Ben Williamson.

Ukoliko muškarci budu pronađeni suočit će se sa tužbama zbog ometanja i povređivanja divljeg života za što je maksimalna kazna zatvora šest mjeseci i 5.000 dolara. Muškarci ne bi mogli biti optuženi za ubistvo ili povredu životinje jer bi stručnjaci morali pronaći tijelo vjeverice u kanjonu dubokom 1,6 kilometara.

Originalni video snimak muškarci su postavili na YouTube ali je uklonjen. Postavio ga je korisnik Jonathan Hildebrand koji je izjavio kako nije bio uključen u taj plan i da nije znao šta se događa dok nije bilo prekasno.

"Ne znam ko su. Samo znam da su Francuzi", rekao je.