Sistem ranog upozorenja
41

Američke svemirske snage će pratiti sjevernokorejske projektile

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američke svemirske snage su nedavno uspostavile svoju prvi komandni centar u indo-pacifičkoj regiji, a sada rade na uspostavljanju ranog sistema upozorenja na lansiranje sjevernokorejskih projektila.

Cilj Američkih svemirskih snaga je unaprijediti nadzor nakon rekordnog broja testova naoružanja koje je provela Sjeverna Koreja ove godine. Govoreći na webinaru, general James Dickinson je istakao planove službe u indo-pacifičkoj regiji.

"Tražimo načine za integraciju senzorske arhitekture koja će nas upozoriti na bilo koji tip aktivnosti projektila iz Sjeverne Koreje", izjavio je Dickinson dodavši da će Washington dijeliti informacije s regionalnim partnerima i saveznicima te tražiti načine za "inkorporiranje komercijalnih senzora" u svoj novi sistem upozorenja.

Iako su Američke svemirske snage tek uspostavile prvu operativnu jedinicu u indo-pacifičkoj regiji prije nekoliko dana, Dickinson je kazao da ovaj ogranak američke vojske već održava "koordinacijsku vezu" sa širom vojskom te da će nastaviti razvijati tu vezu.

Djelujući pod INDOPACOM-om, američkom komandom odgovornom za Istočnu Aziju i indijski potkontinent, nova jedinica svemirskih snaga je uglavnom fokusirana na Kinu. Prije njenog osnivanja, šef svemirskih operacija B. Chance Saltzman je rekao da je "Peking prijetnja Americi" i glavni konkurent. Međutim, čini se da je sada Pyongyang novi prioritet jedinice.

Odluka o proširenju prisustva svemirskih snaga na Aziju dolazi u vrijeme rastućih tenzija u regionu. Nedavne zajedničke vojne vježbe SAD-a, Južne Koreje i Japana je Sjeverna Koreja "ispratila" testovima projektila uključujući dva lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila samo ovog mjeseca.

Američki zvaničnici povremeno posjećuju Tajvan što smeta Pekingu, koji ovaj otok smatra svojim suverenim teritorijem.