Svijet
0

Američke pomorske snage se približavaju Siriji, Obama razmatra vojne opcije

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američke pomorske snage se približavaju Siriji, dok predsjednik SAD-a Barack Obama razmatra vojne opcije kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja od snaga predsjednika Bašara al-Assada.

Bijela kuća je objavila da će se predsjednik danas sastati sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost, kako bi razmotrili moguće naredne korake UN-a.

Zvaničnici ističu da će Obama odlučiti šta dalje kada budu razjašnjene činjenice oko navodnog napada hemijskim oružjem, izvještava AP. Američki ministar odbrane Chuck Hegel ističe da je Obama zatražio od Pentagona da pripremi vojne opcije za Siriju.

Prema saopćenju zvaničnika Ministarstva odbrane, u istočni Mediteran je poslat četvrti brod snabdijeven balističkim raketama, ali zasad bez naredbe za raketni napad na Siriju. Obama je oprezan povodom eventualnog ulaska u rat u Siriji.

"Ukoliko SAD uđe u to i napadne drugu zemlju bez mandata UN-a i bez jasnih dokaza koji mogu biti prezentirani, onda se postavljaju pitanja da li međunarodno pravo to podržava i da li imamo koaliciju koja bi omogućila da to funkcioniše", rekao je on.

Prema tvrdnjama zvaničnika američkog Ministarstva odbrane, koji su zatražli da ostanu anonimni, ukoliko bi Sjedinjenje Države željele da pošalju poruku Assadu, najverovatnija vojna akcija bi bila napad krstarećim raketama "tomahavk" sa broda u Mediteranu.