Odluka Ministarstva
14

Američka vojska se povlači iz Iraka iz poštovanja prema "suverenitetu nacije"

A. D.
Foto: AFP
Foto: AFP
Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama najavila je iračkoj vojsci da će se iz Iraka povući iz poštovanja prema "suverenitetu nacije".
U dokumentu Ministarstva odbrane SAD-a koji je objavljen na društvenim mrežama, a kojeg su kasnije prenijeli Reuters, RT i drugi globalni mediji, stoji da je odluka donesena nakon što je Irački parlament na vanrednoj sjednici donio rezoluciju kojom pozivaju strane trupe da napuste zemlju.

U dokumentu se dalje navodi da će trupe koalicije koje predvodi SAD u sklopu povlačenja poduzeti niz mjera potrebnih radi osiguranja sigurnosti ali i efikasnosti cijelog procesa.

Također, najavljuje američki brigadni general William H. Seely, bit će značajno pojačan promet američkih vojnih helikoptera u Iraku.

Odluka iračkog parlamenta donesena je nakon što su američke snage u napadu bespilotnim letjelicama u Bagdadu usmrtile vrhovnog iranskog generala Qassema Soleimanija.

Parlament u Bagdadu također je pozvao na zabranu stranim vojskama da koriste položaje na iračkoj zemlji, u iračkom prostoru ili u vodi u bilo koje svrhe.

Irak je danas ograničio kretanje međunarodnih snaga u sklopu priprema mehanizma za povlačenje strane vojske iz te zemlje.

"Iračke vlasti pripremile su mehanizam za povlačenje američkih vojnika sa teritorije ove zemlje. Funkcionisanje međunarodne koalicije bit će ograničeno samo na konsultacionu ulogu, isporuku oružja i obuku iračkih snaga", navodi se.