Vanredna sjednica
168

Odluka iračkog parlamenta: Američke trupe moraju napustiti zemlju

A. P.
Irački parlamentarci danas su na vanrednoj sjednici donijeli rezoluciju kojom pozivaju strane trupe da napuste zemlju.

Ova odluka donesena je nakon što su američke snage u napadu bespilotnim letjelicama u Bagdadu usmrtile vrhovnog iranskog generala Qasema Soleimanija.

Parlament u Bagdadu također je pozvao na zabranu stranim vojskama da koriste položaje na iračkoj zemlji, u iračkom prostoru ili u vodi u bilo koje svrhe.

SAD ima oko 5.200 pripadnika vojnog osoblja u Iraku. Većina su savjetnici.

Odluka je donesena danas, nakon što je irački premijer Adel Abdul Mahdi u svom govoru pred parlamentom zatražio prekid stranog vojnog prisustva.

Rezolucije parlamenta, za razliku od zakona, nisu obavezujuće za vladu, ali je irački premijer pozvao parlament da poduzme hitne mjere i što prije okonča prisustvo stranih trupa.

Rezolucijom se posebno traži okončane sporazuma iz 2014. godine koji je omogućio Washingtonu da pošalje trupe u Irak kako bi pomogao u borbi protiv IDIL-a.

"Vlada se obavezuje da će opozvati svoj zahtjev za pomoć međunarodnih koalicionih partnera u borbi protiv IDIL-a zbog okončanja vojnih operacija u Iraku i postizanja pobjede", navodi se, između ostalog, u rezoluciji uz poruku: "Iračka vlada mora raditi na zaustavljanju prisustva stranih trupa na iračkom tlu".

Amerika raspoređuje dodatnih 3.500 vojnika u Irak, Kuvajt i druge dijelove Bliskog istoka dok eskaliraju tenzije usljed Soleimanijeve smrti. Nejasno je kako će iračka rezolucija utjecati na te planove.