Zračni napad
30

Američka vojska napala Al-Kaidu u sirijskom Idlibu, ubijeno najmanje 50 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 50 pobunjenika, uglavnom komandanata, ubijeno je u subotu u zračnim napadima pod vodstvom SAD-a koji su ciljali sastanak komandanata pobunjenika u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta organizacije je saopćila da su se na sastanku okupili komandanti grupa Hurras al-Deen i Ansar al-Tawhid, koje su obje u savezu s Al-Kaidom.

Navedeno je da broj ubijenih premašuje 50, uz napomenu da se otkriva sve više tijela.

Pomenuta posmatračka organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila je da je koalicija pod vodstvom SAD-a ciljala sastanak s najmanje sedam visoko eksplozivnih raketa.

Glavna komanda SAD-a potvrdila je da je napala vođe Al-Qaide u provinciji Idlib, napominjući da je operacija ciljala one "odgovorne za napade koji prijete američkim građanima, našim partnerima i nevinim civilima".

Američki zračni napad izveden je nakon što je sirijska vojska u petak objavila primirje, koje je stupilo na snagu u subotu.

Novi prekid vatre ima za cilj zaustavljanje borbi u Idlibu između sirijske vojske i grupacija povezanih sa Al-Qaidom, javlja Xinhua.