Velika nagodba
20

Američka televizija Fox isplatit će 787 miliona dolara zbog laganja o namještanju izbora

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fox i kompanija za glasačku opremu Dominion postigli su nagodbu od 787,5 miliona američkih dolara u tužbi za klevetu, čime je okončan spor u vezi toga jesu li mreža i njena matična kompanija svjesno emitirale lažne i neobične tvrdnje da je Dominion bio uključen u zavjeru za krađu izbora 2020. godine.

Nagodba je uslijedila prije zakazanih uvodnih riječi i nakon neočekivane duge odgode u utorak poslijepodne, odmah nakon što je porota položila prisegu.

Nijedna strana nije odmah otkrila uvjete nagodbe osim iznosa u dolarima, a advokati Dominiona odbili su odgovoriti na pitanja zahtijeva li nagodba Fox će objaviti povlačenje ili službeno izvinjenje.

"Stranke su riješile svoj slučaj", rekao je sudac Eric Davis porotnicima u utorak poslijepodne prije nego što ih je pustio iz sudnice.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade suda, advokat Dominiona Justin Nelson rekao je da više od 787 miliona dolara predstavlja "opravdanje i odgovornost". Iznos nagodbe manji je od polovice od 1,6 milijardi dolara koje Dominion traži u svojoj tužbi.

"Istina je važna", rekao je.

"Laži imaju posljedice. Istina ne poznaje crveno ili plavo. Ljudi diljem političkog spektra mogu se i trebaju razilaziti oko pitanja, čak i onih od najveće važnosti. Ali da bi naša demokratija izdržala još 250 godina, a nadamo se i mnogo duže, moramo dijeliti predanost činjenicama."

U saopćenju iz Foxa su naveli da nagodba odražava njihovu "stalnu predanost najvišim novinarskim standardima".

"Nadamo se da će naša odluka da ovaj spor s Dominionom riješimo mirnim putem, umjesto ljutnje i suđenja koje izaziva podjele, omogućiti zemlji da odstupi od ovih pitanja", stoji u saopćenju.

Uvodna izlaganja trebala su započeti u utorak nakon pauze za ručak, no sudac i porotnici nisu se vratili u prostoriju do blizu 16 sati.

Nakon povratka u sudnicu, Davis je zahvalio porotnicima na njihovoj službi i nazvao je trud advokata s obje strane najboljom advokaturom koju je ikada imao u svojoj karijeri od 2010. godine.

Predviđeno šestosedmično suđenje pred porotom prvobitno je trebalo započeti u ponedjeljak, ali je Davis, sudac koji nadgleda slučaj, odgodio početak suđenja za jedan dan dok su strane radile na postizanju sporazuma o nagodbi.

Rupert Murdoch, 92-godišnji izvršni direktor Foxa, pozvan je da svjedoči u slučaju, zajedno s vrhunskim Foxovim licima uključujući Tuckera Carlsona, Seana Hannityja, Jeanine Pirro i Mariu Bartiromo.

Tužba se smatrala jednim od najagresivnijih pokušaja da se Fox, ili bilo koji učesnik, smatra odgovornim za širenje laži da su izbori 2020. ukradeni. Bila je to laž koja je dovela do prijetnji izbornim dužnosnicima diljem zemlje i na kraju pomogla potaknuti nasilni napad na američki Kapitol 6. januara. S tim se događajem povezuje devet smrtnih slučajeva.

Iako je slučaj riješen, Dominion je otkrio zadivljujuću riznicu internih komunikacija iz Foxa u kojima se otkriva kako su vrhunski talenti i voditelji znali da su neobične tvrdnje o Dominionu i pokradenim izborima lažne. Opširne poruke ponudile su izvanredan uvid u to kako neki od najmoćnijih voditelja u Americi nisu povjerovali optužbama koje su svake večeri emitirali svojoj publici.

Dominion, relativno opskurna kompanija do izbora 2020., tražio je 1,6 milijardi dolara odštete u tom slučaju. Osporavao je opetovane tvrdnje iznesene u Foxovom eteru nakon općih izbora da je Dominion zamijenio glasove, platio vladine provizije i da je osnovan u Venezueli kako bi lažirao izbore za Huga Cháveza.

Na konferenciji za novinare u utorak, izvršni direktor Dominiona John Poulos nazvao je nagodbu povijesnom zbog Foxova priznanja da govori laži.

“Tokom ovog procesa tražili smo odgovornost. Vjerujemo da dokazi iznijeti na vidjelo kroz ovaj slučaj naglašavaju posljedice širenja laži. Istinito izvještavanje u medijima ključno je za našu demokratiju," kazao je Poulos.