Svijet
109

Američka savezna država Georgia ukinula zakon o zabrani nošenja hidžaba

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka savezna država Georgia je povukla zakon kojim bi se muslimankama zabranilo nošenje marame u javnosti, nakon što je izazvao velike rasprave i osude.

Ovaj zakon je bio namijenjen prvenstveno da spriječi članove Ku Klux Klana da nose maske s kojima čine brojne zločine. Predstavnik vlasti Jason Spencer koji je odobrio ovaj zakon želio je napraviti i promjenu u zakonu te zabraniti i nošenje nikaba.

"Nakon ponovnog razmatranja odlučio sam da ne 'guram' zakon koji je trebao biti usvojen sljedeće godine zbog negativne reakcije. Iako ovaj zakon ne sadrži rečenice u kojima se spominju specifične osobe i grupe, svjestan sam da se stvorila takva percepcija", kazao je Spencer.

On je ovaj zakon predstavio nakon porasta zločina iz mržnje širom zemlje, posebno protiv muslimanki otkako je pobijedio Donald Trump koji je najavio da će zabraniti useljavanje muslimana u SAD. To je izazvalo zabrinutost u muslimanskoj zajednici Georgije koja je imala podršku međureligijskih partnera da se ovaj zakon blokira.

"Naši partneri, muslimani i nemuslimani, su ustali u borbi za religijsku slobodu. Ovaj prijedlog zakona je ujedinio Georgiju vrlo brzo i svi su poručili da to nije prihvatljivo. Nadamo se da ćemo se vidjeti sa Spencerom, zahvaliti mu se što je povukao zakon i izgraditi mostove", rekao je Edward Ahmed Mitchell iz Vijeća za američko-islamske odnose.