Barack Obama
0

"Američka ponuda za dijalog sa Iranom i dalje otvorena"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u petak je uputio video poruku iranskom narodu, u povodu Nauruza - prvog dana proljeća i početka nove godine po perzijskom kalendaru, u kojoj ističe da je američka ponuda za dijalog s Teheranom i dalje na snazi, kao i da SAD želi proširiti razmjenu studenata, te obrazovnu i kulturnu razmjenu s Iranom.

"Naša ponuda za sveobuhvatne diplomatske kontakte i dijalog ostaje na snazi, rekao je Obama u video poruci. "

Istaknuo je da se vlada u Teheranu tokom prošle godine odučila izolirati i da je odabrala poražavajuću usmjerenost na prošlost, umjesto da gradi bolju budućnost.

SAD nema službene diplomatske odnose s Iranom od Islamske revolucije 1979. Bijela kuća je video poruku objavila kasno u petak, kako bi se podudarila s početkom Nauruza, 12-dnevnog blagdana s kojim se slavi dolazak proljeća i početak perzijske nove godine, prenose američki mediji.

"SAD vjeruje u dostojanstvo svakoga čovjeka i međunarodni poredak koji svija luk povijesti u smjeru pravde - budućnosti u kojoj Iranci mogu ostvariti svoja prava, da u cijelosti sudjeluju u globalnoj ekonomiji i obogate svijet kroz obrazovnu i kulturnu razmjenu izvan iranskih granica", rekao je Obama u videu, koji su pratili titlovi na farsiju.

Iako su SAD i Iran i dalje u nesuglasju, Obama je istakao da će Washington "zadržati svoju predanost budućnosti koja donosi više nade za iranski narod".