Svijet
1

Američka policija uvodi posebne testove za narkotike

Klix.ba
Policija u Los Angelesu nakon Nove godine uvodi novi način testiranja vozača na zloupotrebu narkotika. Kao jedan od glavnih razloga navode pojačanu upotrenu marihuane u medicinske svrhe.

Prenosivi testovi sadrže opremu za uzimanje brisa, koja će se nalaziti na svim punktovima za smještaj opijenih vozača te zatvore. Oprema će se koristiti zajedno sa alkotestom.

Policija može zatražiti od vozača da pristanu na dobrovoljno davanje uzorka pljuvačke sa desni i obraza. Bris se odmah ubacuje u prenosivi aparat za analizu, što je znatno brže od uobičajenih testova krvi, za koje je prethodno potrebno uhapsiti vozača zbog sumnje na vožnju pod uticajem narkotika.

“Broj vozača pod uticajem narkotika je u porastu i moramo nešto učiniti kako bi to što efikasnije suzbili”, rekao je tužilac Mike Feuer na konferenciji za medije.

Do sada su ovi testovi korišteni samo 50 puta, a njihovi rezultati nisu korišteni kao dokaz ni u jednom slučaju. Prikazuju upotrebu amfetamina, kokaina, benzodiazepina (xanax), metadona, methamfetamina, analgetika i THC-a u posljednjih nekoliko sati.

“Tradicionalno je naš ured fokusiran na slučajeve vožnje u alkoholiziranom stanju, ali se širimo i na narkotike i agresivno ćemo provoditi sve zakone o sigurnosti saobraćaja”, rekao je Feuer.

Tokom praznika je u Los Angelesu više od 1.500 osoba uhapšeno zbog sumnje na vožnju u opijenom stanju.