Svijet
0

Američka policija pojačava borbu protiv prostituisanja djece

FENA
Američka policija i organizacije za ljudska prava nastoje iznaći nove načine za borbu protiv prostituisanja djece u Sjedinjenim Državama. Njihovi se napori temelje na jednostavnoj osnovi: umjesto da se prema mladim djevojkama koje se bave ovom nezakonitom djelatnošću odnose kao prema zločincima, trebalo bi ih se smatrati žrtvama.

Kako prenosi Glas Amerike početkom ove godine, u akciji protiv seksualne trgovine provedenoj u 29 saveznih država, američka je policija uhapsila oko 50 svodnika i na stotine žena, te 48 djevojčica-prostitutki.

Često nema druge opcije za pomoć ovim mladim ženama, kaže specijalni agent FBI-ja Patrick Fransen: "Nemamo ih kamo smjestiti. Moramo ih optužiti za kazneno djelo prije nego što smo im u stanju pomoći."

Takva hapšenja samo naglašavaju izazov s kojim je sučeljena policija kada pokušava spasiti djecu koja su uključena u prostituciju.

Dok ih žele udaljiti od opasnih situacija, izjednačavanje sa zločincima može im stvoriti stigmu, nanijeti sramotu. Kada dijete nekoliko puta pobjegne od kuće, postoji velika šansa da će završiti na ulici i biti prisiljeno na prostituciju. Mnogi od njih žrtve su prijašnjeg seksualnog zlostavljanja.

Sudbina djece koja se prodaju na ulicama Amerike bila je tema jednog sastanka na Capitol Hillu, gdje su pobornici za ljudska prava od Kongresa zahtijevali više novca za borbu protiv seksualne trgovine i za pomoć mladim žrtvama.

Ernie Allen, direktor Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kaže: "Ta su djeca žrtve, a ono kroz što prolaze je ropstvo 21. stoljeća. Ona se nisu u mogućnosti izvući iz toga. Svodnici koji ih iskoriste pa odbace su zločinci, kao i oni koji ih štite. Tu djecu treba spasiti, a ne hapsiti."

Brojni policajci i pobornici za zaštitu žrtava seksualne trgovine suglasni su da je ispravna strategija za zaustavljanje ovog zločina da se zaustavi potražnja, a to znači da se hapse oni koji plaćaju za seks.