Podmukao napad
25

Američka mornarica tvrdi da je spriječila Irance da zaplijene tankere u Omanskom zaljevu

T. K.
Foto: Twitter / Iranci ispalili više rafala  na tanker Richmond Voyager
Foto: Twitter / Iranci ispalili više rafala na tanker Richmond Voyager
Američka mornarica saopštila je da je intervenisala kako bi spriječila Iran da zaplijeni dva komercijalna tankera u Omanskom zaljevu u srijedu, u posljednjem u nizu napada na brodove u tom području od 2019. godine.

U obaviještenju je američka mornarica navela da se u 01:00 po lokalnom vremenu brod iranske mornarice približio naftnom tankeru TRF Moss u međunarodnim vodama u Omanskom zaljevu.

"Iransko plovilo je napustilo mjesto događaja kada je američki razarač s navođenim projektilima USS McFaul stigao na stanicu", navodi se u saopštenju, dodajući da je mornarica rasporedila sredstva za nadzor, uključujući pomorske patrolne avione.

Mornarica je rekla da je oko tri sata kasnije primila poziv u pomoć od naftnog tankera Richmond Voyager koji plovi pod zastavom Bahama dok je brod bio udaljen više od 32 kilometra od obale Muscata u Omanu i prolazio međunarodnim vodama.

"Još jedan brod iranske mornarice približio se unutar kilometar od Richmond Voyagera dok je pozivao komercijalni tanker da stane", navela je mornarica, dodajući da je McFaul maksimalnom brzinom usmjerio kurs prema trgovačkom brodu.

Ističu da je prije dolaska McFaula na mjesto događaja, iransko osoblje ispalilo više rafala iz malog oružja i oružja posade.

"Richmond Voyager nije pretrpio nikakve žrtve ili značajnu štetu. Međutim, nekoliko je granata pogodilo trup broda u blizini stambenih prostorija posade. Brod iranske mornarice isplovio je kada je McFaul stigao", poručeno je, prenosi Reuters.

Američka naftna kompanija Chevron (CVX.N) potvrdila je da je upravljala Richmond Voyagerom, da je posada na brodu sigurna i da brod radi normalno.