Zapalili čamac u Tihom okeanu
0

Američka mornarica testira lasersko oružje protiv pirata

FENA
Američka ratna mornarica testira lasersko oružje koje bi se moglo koristiti protiv somalskih pirata, prenijela je u četvrtak TV mreža Fox News.

Mornarica je prošle sedmice prvi put uspješno testirala laser visoke energije iz broda. Laserska zraka čiji je cilj bio čamac na uzburkanom Tihom okeanu uspjela je zapaliti njegov motor.

Ured za mornarička istraživanja je kazao da je laserska zraka putovala "kilometrima, a ne metrima". Za sada je test poslužio kao dokaz uspješnosti koncepta, ali još nije poznato kada bi on mogao biti raspoređen kao oružje.

Laserski snop prečnika teniske loptice mogao bi se koristiti da se zaustavi mali čamac od približavanja ratnim brodovima, a meta bi mogli biti i pirati.

"Možete se koristiti laserom za odbranu od napada ili ga možete smanjiti na nesmrtonosni nivo, kad ustvari postaje vrlo jako svjetlo tako da oni znaju da su naciljani", rekao je Michael Deitchman, direktor zračnog ratovanja i oružja u Uredu za mornarička istraživanja.

Deitchman je rekao da laser nudi dvije prednosti koje ne postoje kod drugog oružja. Laser je precizan za razliku od metaka koji se mogu odbiti i pogoditi neželjene ciljeve, a snaga lasera može se regulirati od smrtonosnog nivoa do nivoa neugodnosti.

Napadi somalskih pirata postali su sve nasilniji u posljednjih nekoliko mjeseci, a obično uključuju napad više glisera na brod na otvorenom moru. Pirati su najčešće naoružani jurišnim puškama AK-47 i tromblonskim minama.

Neki trgovački teretni brodovi sada nose privatne zaštitare za odbranu od gusara. Oni se također koriste vodenim topovima i zaglušujućim zvučnicima kao odbranu. No, te mjere ne mogu biti dovoljne da se prevlada oružani napad.