Opasna avantura
13

Američka mornarica spasila dvije žene nakon pet mjeseci provedenih na moru

Klix.ba
Dvije žene i njihovi psi su spašeni nakon što ih je pronašla američka mornarica.

Jennifer Appel i Tasha Fuiaba su zaplovile 30. marta, a brod američke mornarice USS Ashland ih je spasio u četvrtak ujutro. Putovale su s Havaja prema Tahitiju, ali se njihov jedrenjak pokvario, tako da su skrenule s putanje.

Nakon dva mjeseca su počele svakodnevno slati pozive upomoć. Njihovi signali se nisu čuli jer su bile daleko od obale i drugih brodova.

Appel je rekla da su preživjele zahvaljujući pročišćivačima vode i zalihama hrane koje su mogle trajati godinu dana. Hranu su uglavnom činile riža i tjestenina.

Ona i njena saputnica su prvobitno otkrivene 1.448 km od Japana, a otkrio ih je tajvanski ribarski brod. Taj brod je kontaktirao obalnu stražu u Guamu koja je poslala koordinate Spasilačkom centru u Taipeiju, Japanskom centru za koordinaciju i Koordinacijskom centru u Honoluluu.

USS Ashland je bio u blizini te je otkrio jedrenjak na kojem su bile dvije žene. One su spašene, dobile su hranu i ljekarsku pomoć te će ostati na brodu dok on ponovo ne bude pozvan u luku.

"Zahvalna sam zbog njihove službe našoj zemlji. Spasili su naše živote. Osjećala sam se ponosno i sretno kada sam vidjela mornaricu na horizontu. Uslijedilo je olakšanje", izjavila je Appel.