Nekoliko hiljada vojnika
40

Američka elitna jedinica ostaje u Rumuniji, predvodit će ih general sa dvije zvjezdice

V. K.
Članovi 101. vazdušno-desantne jedinice ostaju u Rumuniji (Foto: Vojska SAD-a)
Članovi 101. vazdušno-desantne jedinice ostaju u Rumuniji (Foto: Vojska SAD-a)
Ministarstvo odbrane SAD-a odlučilo je produžiti mandat za nekoliko hiljada američkih vojnika koji se nalaze na jugoistoku Rumunije, u bazi koja je najbliža Ukrajini.
Prema pisanju New York Timesa, zrakoplovna baza Mihail Kogalniceanu, koja se nalazi sedam minuta zračne linije od Crnog mora i Krima, postala je centar za obuku NATO snaga u jugoistočnoj Evropi.

Upravo ove snage bile bi prva linija odbrane ukoliko bi se Rusija odlučila za invaziju ovih dijelova Evrope, a glavninu snaga čine upravo američki vojnici, tačnije elitne jedinice.

"Otprilike 4.000 američkih vojnika iz 101. vazdušno-desantne divizije stacionirano je u ovoj bazi od prošlog ljeta. To uključuje i male grupe vojnika koje često treniraju na granici Rumunije s Ukrajinom", piše Digi24.

Ipak, ove trupe trebale bi u naredna dva mjeseca napustiti bazu, a na njihove mjesto bi prema planu Pentagona stigli novi vojnici.

"Trupe iz 101. brigade otići će u naredna dva mjeseca, a zamijenit će ih druga brigada iz iste divizije. Misiju će voditi general sa dvije zvjezdice i niz vrhunskih stratega iz 10. brdske divizije", navodi rumunski medij.

Kako su naveli iz Pentagona, slanje generala sa dvije zvjezdice tako blizu ratnog područja omogućilo bi Amerikancima donošenje brzih odluka o tome gdje će se smjestiti trupe i oružje ukoliko bi se Rusija odlučila da rat prelije i na teritoriju NATO-a.