Jačanje istočnog krila
85

NATO raspoređuje izviđačke avione u Rumuniji kako bi pratio ruske vojne aktivnosti

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
NATO-ov izviđački avion stigao je u jučer u Rumuniju kako bi ojačao istočno krilo vojnog saveza i pomogao u praćenju ruske vojne aktivnosti.

Avion, prvi koji je raspoređen, sletio je u zračnu bazu u blizini Bukurešta, a očekuje se da će još dva sletjeti nešto kasnije. Oni bi trebali ostati na teritoriju Rumunije nekoliko sedmica .

NATO je prošle sedmice najavio da će rasporediti nadzorne avione sistema za zračno upozoravanje i kontrolu (AWACS) u Bukureštu, gdje će započeti izviđačke letove isključivo iznad teritorija NATO-a.

"U kontekstu ruskog ilegalnog rata protiv Ukrajine, NATO će pratiti vojnu aktivnost na istočnom krilu uz pomoć aviona AWACS", rekao je rumunski ministar obrane Angel Tilvar na Facebooku.

NATO je pojačao svoju zračnu prisutnost u istočnoj Europi i na Baltiku otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, koristeći borbene ali i nadzorne avione.

Avioni raspoređeni u Rumuniji pripadaju floti od 14 NATO-ovih izviđačkih aviona koji se obično nalaze u Njemačkoj. Oni mogu otkriti druge letjelice udaljene stotinama kilometara, poručili su iz NATO-a.

"Dok ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja prijetiti miru i sigurnosti u Evropi, ne smije biti sumnje u odlučnost NATO-a da zaštiti i obrani svaki pedalj savezničkog teritorija", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u izjavi 12. januara.