Svijet
2

Američka diplomatkinja Nuland snimljena kako psuje Evropsku uniju?

FENA
Victoria Nuland (Foto: AFP)
Victoria Nuland (Foto: AFP)
Čini se da je nova visoka američka diplomatkinja Victoria Nuland uhvaćena u izrazito nediplomatskom činu po pitanju svojih saveznika, Evropske unije, u telefonskom razgovoru koji je navodno presrela i objavila Rusija.

Nuland je navodno izjavila "J..eš Evropsku uniju" u nedavnom telefonskom razgovoru s američkim ambasadorom u Kijevu, Geoffom Pyattom, dok su pričali o narednim potezima koji potresaju zemlju.

Čini se da je neko presreo i objavio razgovor na YouTubeu, a video je popraćen ruskim titlovima, piše britanski Guardian.

Zasad nije moguće potvrditi informaciju s videosnimka, iako žena koji govori zvuči kao Nuland, koja je bila glasnogovornica State Departmenta prije nego što je postala pomoćnica sekretara za evropske i euroazijske poslove prošle godine.

U telefonskom razgovoru, Nuland i Pyatt razgovaraju o nemirima u Ukrajini, i ponudu predsjednika Viktora Janukoviča da se opozicioni lider Arsenij Jacenjuk imenuje za premijera, a Vitali Kličko njegovim zamjenikom. Obojica su odbila ponudu.

Nuland, koja je u decembru posjetila Trg nezavisnosti u Kijevu u znak podrške demonstrantima, dodaje da joj je generalni sekretar Ban Ki-moon također rekao da će imenovati bivšeg holandskog ambasadora u Kijevu, Roberta Serrya, kao svog predstavnika u Ukrajini.

"To bi bilo sjajno. Namjeravam pomoći u rješavanju ove stvari, UN bi je trebale riješiti i, znaš, j..eš Evropsku uniju", kazala je ona u očiglednom osvrtu na razlike u njihovim politikama.

"Moramo nešto učiniti da se trajno riješi ova stvar jer možeš biti sigurna da ako ovo počne dobijati na ubrzanju i jačini, Rusi će početi raditi iza scena kako bi uništili potencijalni dogovor", odgovorio je Pyatt.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je da je Nuland "u kontaktu sa svojim kolegama iz Evropske unije i, naravno, izvinila se zbog komentara".

Nuland je bila u Kijevu u četvrtak na sastanku s Janukovičem, koji joj je rekao da želi usvojiti ustavne promjene na koje pozivaju prozapadnjački demonstranti.