Zvanična potvrda
7

Američka delegacija neće razgovarati o povlačenju vojnika iz Iraka

SRNA
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Bilo koja delegacija koju SAD pošalju u Irak neće razgovarati o povlačenju američkih vojnika, saopšteno je danas iz State departmenta.

"Međutim, postoji potreba za razgovorom između administracija SAD i Iraka ne samo o bezbjednosti, već i o našem finansijskom, ekonomskom i diplomatskom partnerstvu", naglasila je portparolka State departmenta Morgan Ortagus.

Nešto ranije je iz kancelarije iračkog premijera Adela Abdula-Mahdija saopšteno da je on od američkog državnog sekretara Mikea Pompea zatražio da počne da radi na mapi puta za povlačenje vojske SAD iz Iraka.

Irački lider je od Pompea zatražio da pošalje delegate u Irak radi pripreme mehanizma za izvršenje rezolucije parlamenta o povlačenju stranih snaga.

On je, također, Pompeu rekao da su nedavni američki udari u Iraku neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i bezbjednosnih sporazuma između dvije zemlje.

Poslanici iračkog parlamenta prošlog vikenda su usvojili rezoluciju u kojoj traže povlačenje američkih snaga nakon što je u napadu dronom na aerodrom u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani i višerangirani pripadnik milicije Abu Mahdi el Muhandis.

U Iraku ima oko 5.200 američkih vojnika koji pomažu i obučavaju bezbjednosne snage u borbi protiv "Islamske države".