Dok traje rat
1

Ambasadori Ukrajine i Rusije razmijenili oštre riječi tokom sjednice u Vijeću sigurnosti UN-a

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Vidno emotivni ukrajinski ambasador u Ujedinjenim narodima razmjenjivao je oštre riječi sa svojim ruskim kolegom tokom žustre noćne vanredne sjednice Vijeća sigurnosti o rusko-ukrajinskoj krizi u srijedu, prenio je AFP. 

Ukrajinski ambasador Sergij Kislicija je zamolio Vijeće, kojim predsjedava Rusija, da "učini sve što je moguće da zaustavi rat protiv njegove zemlje."

"Odgovornost ovih tijela je da zaustave rat", rekao je Kislicija na sastanku 15-članog vijeća, koji je počeo ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio vojnu operaciju u Ukrajini.

Kislicija je pozvao ambasadora iz Rusije u UN-uz Vasilija Nebenziju, koji trenutno drži rotirajuće predsjedavanje Vijećem, da "pozove Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da zaustave agresiju".

Kislicija je tražio od Nebenzije da se "odrekne svoje pozicije predsjedavajućeg."

"Ne postoji čistilište za ratne zločince. Oni idu pravo u pakao, ambasadore", rekao je Kislicija. 

U nizu žustrih diskusija, Nebenzija je rekao da Rusija samo izvodi "specijalnu vojnu operaciju".

"To nije rat", rekao je svom ukrajinskom kolegi.

Nebenzija je kasnije dodao: "Želim reći u zaključku da nismo agresivni prema ukrajinskom narodu, već prema hunti koja je na vlasti u Kijevu."

Nakon sastanka, Kislicija je opisao komentar ruskog ambasadora da vojni upad Rusije na teritorij Ukrajine nije rat kao "totalnu ludost".