Kontroverzna slika
61

Ambasador SAD-a u Izraelu dobio sliku Jerusalema na kojoj se umjesto Al-Aqse nalazi Treći hram

Klix.ba
Israel Cohen/Kikar Hashabat
Israel Cohen/Kikar Hashabat
Američki ambasador u Izraelu David Friedman je tokom posjete Bnei Braku dobio na poklon sliku Jerusalema na kojoj je umjesto Al-Aqsa džamije i Kupole na stijeni simulacija Trećeg hrama.

Nije poznato da li je Friedman primijetio razliku na slici koja mu je prezentovana tokom posjete Bnei Braku niti da li ju je prihvatio. Jedan dužnosnik iz Ambasade SAD-a u Izraelu rekao je od su od organizacije Achiya koja je organizovala taj događaj tražili izvinjenje zbog toga što su dopustili svom uposleniku da kontroverznu sliku prezentira ambasadoru.

U saopćenju Ambasade SAD-a u Izraelu navedeno je da Friedman nije bio svjestan o kakvoj slici je riječ te da je duboko razočaran što je njegova posjeti Bnei Braku iskorištena da se stvore kontroverze.

"Politika Sjedinjenih Američkih Država je apsolutno jasna: podržavamo status quo na Hramskoj gori", zaključeno je u saopćenju.

Iz organizacije Achiya su uputili izvinjenje Davidu Friedmanu i ambasadi.

"Žao nam je zbog ovog jeftinog političkog čina. Identificirali smo osobu koja je odgovorna za ovo. Izvinjavamo se, a ovim pitanjem bavit ćemo se interno u organizaciji", naveli su.

Sjedinjene Američke Države otvorile su ambasadu u Jerusalemu 14. maja. Dan otvaranja bio je najsmrtonosniji u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014. godine, jer je u krvavim demonstracijama u pojasu Gaze poginula 41 osoba, a više od 1.700 je ranjeno.