{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador BiH u Japanu na komemoraciji povodom godišnjice atomskog bombardovanja Nagasakija

9.8.2017. u 11:13
16
21
Ambasador BiH u Japanu na komemoraciji povodom godišnjice atomskog bombardovanja Nagasakija
16
Ambasador BiH u Japanu na komemoraciji povodom godišnjice atomskog bombardovanja Nagasakija
Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić učestvovao je 8. i 9. augusta 2017. godine na komemoraciji i mirovnim manifestacijama povodom obilježavanja 72. godišnjice atomskog bombardiranja Nagasakija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Marić je prisustvovao memorijalnoj ceremoniji u Parku mira u gradu Nagasaki koju je otvorio zbor preživjelih žrtava - hibakusha s pjesmama o miru, a u 11:02 sati, točno u vrijeme kada je 9. augusta 1945. godine na grad Nagasaki pala atomska bomba, desetine tisuća nazočnih su minutom šutnje odali počast svim stradalim.

U susretu s gradonačelnikom Nagasakija Tomihisaom Taueom, ambasador Marić je izrazio solidarnost i podršku građanima Nagasakija na njihovim naporima i posvećenosti za izgradnju svijeta bez nuklearnog oružja. Istaknuo je da svjedočenja preživjelih žrtava i njihovih obitelji trebaju poslužiti kao svjedočanstvo i opomena budućim generacijama da se zalažu za izgradnju svjetskog mira, kao najveće vrijednosti jedne civilizacije. Gradonačelnik se zahvalio ambasadoru za osobnu nazočnost te što je tako izrazio solidarnost i odao pomen žrtvama te je ambasadoru uručio pismo zahvalnosti u kojem se izražava opredjeljenje vrijednostima mira i humanizma i nada da će se zajedničkim naporima međunarodne zajednice postići potpuna zabrana proizvodnje i upotrebe nuklearnog oružja.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici 58 država svijeta, japanski premijer, ministar vanjskih poslova Japana, veliki broj ličnosti iz javnog i političkog života Japana, preživjele žrtve atomskog bombardiranja, organizacije civilnog društva i studentske organizacije.

Marić je obišao i Memorijalni park mira, Memorijalni muzej, te razgovarao s porodicama žrtava i studentima koji su poslali poruke mira sa željom da se ovakva tragedija nikada više nigdje ne ponovi.

Ambasador BiH je 8. augusta položio i cvijeće na spomenik u Parku mira u gradu Nagasaki u znak odavanja počasti žrtvama atomskog bombardiranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: