Tokio
3

Ambasador BiH u Japanu Borislav Marić susreo se sa princezom Takamado

Klix.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić susreo se sa japanskom princezom Takamado. Do susreta je došlo 11. maja 2017. tokom otvaranja izložbe fotografija "Japan kroz pogled diplomata".

Na izložbi je prikazana retrospektiva fotografija koje su diplomate na službi u Japanu snimili od 1998. do 2017. godine. Izložbi je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života Japana, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora.

Retrospektivna izložba će nakon Tokija, biti prikazana u Nagoji, Osaki i drugim gradovima Japana.

Počasni predsjednik Izvršnog odbora izložbe, princeza Takamado, koja je poznata po svojim fotografskim ostvarenjima, istakla je značaj dugogodišnje tradicije održavanja izložbe. U svom govoru naglasila je da izložba omogućava građanima Japana da vide svoju zemlju na drugačiji način, zabilježenu kroz fotobjektiv stranih diplomata.

Zahvalila se svim učesnicima, koji su svojim radovima doprinijeli uspjehu izložbi u proteklih 20 godina i pozvala diplomate da učestvuju sa fotografijama na ovogodišnjoj tradicionalnoj izložbi.

Tokom razgovora sa princezom Takamado, ambasador Marić je izrazio zadovoljstvo organizacijom izložbe i istakao njen značaj u jačanju kulturnih veza i zbližavanju različitih tradicija učesnika. Naglasio je da jedinstvene foto priče odslikavaju bogatu i dugu tradiciju Japana, te da ovakve izložbe služe kao platforma za virtualnu komunikaciju između autora i publike.

Upoznao je princezu sa dugom tradicijom fotografije u BiH i da je Asocijacija za umjetničku forografiju BiH osnovana 1910. godine.

Na kraju razgovora ambasador Marić je pozvao princezu Takamado da posjeti BiH.