Svijet
54

Amanpour: BiH je dokaz šta ciljani napadi mogu uraditi protiv genocidne agresije

Piše: J. H.
Christiane Amanpour, svjetski poznata reporterka i jedna od ikona američkog novinarstva, još jednom se sjetila Bosne i Hercegovine iz ratnog perioda i učešća međunarodne zajednice u sprečavanju krvoprolića.

Amanpour je bila u BiH zajedno sa desecima stranih novinara koji su izvještavali o ratu u našoj zemlji i svjedočili o stravičnim događajima koje su vidjeli. Slične stvari, bar što se zločina tiče, danas se događaju u Siriji.

Ova proslavljena novinarka CNN-a u posljednjih mjesec dana nekoliko se puta dotakla dešavanja u BiH kako bi dočarala (ne)adekvatnu reakciju najznačajnijih međunarodnih institucija u sprečavanju genocida, ubijanja nedužnih civila i djece, silovanja, protjerivanja...

Danas je Amanpour velika zagovaračica napada na Siriju, nakon što su navodno tamošnji pobunjenici koristili hemijsko oružje kako bi se obračunali sa neistomišljenicima.

"Bosna je dokaz šta ciljani napadi, iako veoma kasno, mogu uraditi protiv genocidne agresije", napisala je novinarka CNN-a na Twitteru.

Prije nekoliko dana, u jednoj televizijskoj debati sa svojim kolegama novinarima, ona je poručila da u slučaju Sirije i korištenja hemijskog oružja ne možemo "lažno moralisati".

"To su pokušali u Drugom svjetskom ratu, u Ruandi, u Bosni i sada to pokušavaju u Siriji. Ne postoji moralna jednakost", kazala je Amanpour tom prilikom izrazito povišenim tonom.

Ona je prošle godine u razgovoru za Face TV izjavila da je upravo u našoj zemlji prvi put čula za etničko čišćenje. Tom prilikom se sjetila šokantnih otkrića logora i zaključila da je nju kao novinarku rat u BiH natjerao da nauči govoriti i izvještavati samo i isključivo istinu.

"Sjećam se male djevojčice koja je ubijena u Sarajevu, vjerujem da se zvala Almina. Otišli smo na njenu sahranu i nije bilo dovoljno slova 'a', nije imala ime napisano na nadgrobnoj ploči jer nije bilo dovoljno slova", ispričala je Amanpour koja je dobitnica priznanja "Počasna građanka Sarajeva".