Ide na Festival
5

Amanda Knox ponovo u Italiji nakon što joj je ukinuta presuda za ubistvo cimerice

Klix.ba
Foto: Fox News
Foto: Fox News
Slučaj u koji je upetljana Amanda Knox obišao je i šokirao cijeli svijet, a ona je uvijek bila u središtu istrage koja je traja nekoliko godina. Na kraju je oslobođena optužbi, a sada se prvi put vraća u Italiju nakon što je cijela ta priča završena, prenosi CNN.

Knox namjerava učestvovati na Festivalu krivičnog pravosuđa u Modeni, koji će trajati od 13. do 15. juna ove godine. Ona je na Twitteru poručila kako joj je čast vratiti se u Italiju i moći razgovarati s italijanskim narodom.

Podsjećamo, ona je 2007. godine živjela u Perugi, a tada je imala 20 godina. Tokom noći između 1. i 2. novembra pronađeno je tijelo njene cimerice Meredith Kercher koja je imala 21 godinu. Tijelo je bilo polugolo, a istraga je dokazala da je nesretna djevojka bila silovana, nakon čega joj je prerezan grkljan.

Knox je opisivana kao ubica anđeoskog lica, a u zatvoru je nakon ubistva provela četiri godine. Sa cijelim slučajem se borila osam godina te je tokom cijelog tog procesa bila u fokusu medija i javnosti.

Tada je osuđen i njen tadašnji momak Raffaele Sollecito koji je također oslobođen optužbi. Zapravo, jedina osoba koja je odslužila kaznu za ubistvo Kercher heste Rudy Guede, čiji je DNK pronađen na mjestu ubistva. On je osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je kazna poslije toga smanjena na 16. Guede i dalje tvrdi kako je "žrtveno janje", ali su mu sve žalbe upućene sudu odbijene.