Svijet
4

Alp Ozsokmen, slijepi mladić koji odlično svira čelo: Muzika je moja svjetlost

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Alp Ozsokmen, 20-godišnjak koji je izgubio vid dok je bio beba, pronašao se u muzici, i zahvaljujući vlastitom trudu i upornosti sada izvrsno svira čelo, jedan od najtežih instrumenata za sviranje. 

Turčin Ozsokmen je bio prijevremeno rođena beba. Vid je izgubio još dok je bio inkubatoru u porodilištu, a ljekari mu nisu mogli pomoći.

No, ovaj mladić odbija čak i pomisao na to da se ponaša kao žrtva. Ističe kako se uvijek trudio da vodi sasvim normalan život.

Ozsokmen kaže kako voli muziku još od malih nogu, te da je na preporuku ljekara počeo svirati čelo. Njegova najveća želja i cilj je da završi Državni konzervatorij Univerziteta Afyonkarahisar u Turskoj i da drži koncerte širom svijeta.

“Porodica mi je bila velika podrška i zahvaljujući njima imao sam sasvim normalan život. Kada sam bio manji, roditelji su me odveli u Njemačku na liječenje. Doktori su rekli da mi ne mogu pomoći, ali su nekako zaključili da imam talenta za muziku, te da bi bilo dobro da se bavim muzikom. Prijavio sam se u dječiji hor u Antaliji kad sam išao u četvrti razred osnovne škole“, pojašnjava Ozsokmen.

Kasnije je upisao Konzervatorij Akdeniz Univerziteta u Antaliji, gdje se u potpunosti posvetio sviranju čela.

“Naravno da sam se susretao s poteškoćama, ali nisam odustao. Bilo mi je teško naći note, jer ih ne vidim na papiru. Ali i profesori i moja porodica uvijek su me podržavali i hrabrili me. Tu sam, i uspio sam sve ovo zahvaljujući njima. Ne vidim svijet oko mene, ali muzika je moje svjetlo u tami“, kaže Ozsokmen.

S ponosom ističe kako je bio najbolji učenik u srednjoj školi, te poručuje svim osobama sa bilo kojim vidom invaliditeta da ne odustaju od svojih želja.

“Moj najveći san je da završim konzervatorij i da održavam koncerte širom svijeta“, kaže Ozsokmen.

Zamjenik direktora Državnog konzervatorija Univerziteta Afyonkarahisar Faki Can Yuruk je istakao kako je čelo težak instrument za sviranje, dodavši da Ozsokmen to radi jako uspješno. Yuruk je otkrio da je Ozsokmen prvi ovakav student na konzervatoriju, te da je na početku i profesorima to bila neobična situacija.

“Jako smo zadovoljni s njim, jer je Alp vrijedan student. Održao je koncerte u konzervatoriju, a učestvuje i u umjetničkim manifestacijama koje se organizuju u Afyonkarahisaru. Vjerujemo da će i nakon završetka studija biti jako uspješan“, zaključio je Yuruk.