{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bošnjačkom institutu koncert turskog Nemeth kvarteta

16.12.2014. u 12:13
45
4
U Bošnjačkom institutu koncert turskog Nemeth kvarteta
45
JU Sarajevo art organizuje koncert Nemeth kvarteta iz Turske u subotu, 20. decembra 2014. u Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića u 19:30 sati.
Kvartet čine četiri talentovane djevoke: Elena Nayman-Unaldi, viola, Mutlu Varlik Kocaili, violončelo, Gülen Ege Serter, volina i Şeniz Aybulus, violina. Kvartet je do sada nastupao u brojnim evropskim zemljama, te u Africi, Aziji i Japanu, a krajem ove i početkom iduće godine održat će niz koncerata koji uključuje nastupe u Turskoj, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Na programu će biti: Franz Schubert - Gudački kvartet br. 14, "Smrt i djevojka", G.F. Handel – Passacaglia i Oğuzhan Balcı - Gudački kvartet.

Elena Nayman-Unaldi koja svira violu je diplomirala na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski, jednoj od najistaknutijih muzičkih škola na svijetu. Violu svira od svoje 12. godine. Koncertirala je kao solistica i u okviru kamernih sastava u brojnim koncertnim dvoranama, uključujući i poznatu Dvoranu Bolshoy dok je bila na studiju u Moskvi.

Tri godine je koncertirala kao violistica u okviru redovnih koncerata Kamernog muzičkog orkestra "Moskovia", kojeg je osnovao poznati ruski narodni umjetnik, violinista Eduard Grach. Također je imala turneju sa virtuoznim Simfonijskim orkestrom “Gnesin” u Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji. Redovni studij je završila kod svjetski poznatog violiste Yuri Bašmeta na Muzičkoj akademiji Chigiana u Sieni, Italija. Učestvovala je na Međunarodnom festivalu kamerne muzike Klasık Keyifler u Kapadokiji. Trenutno je stalni predavač za violu i kamernu muziku na Univerzitetu Uludag i nastupa s Kvartetom Nemeth.

Violinistica Gülen Ege Serter, je rođena u Eskişehiru 1980. Na Odsjeku za violinu Državnog konzervatorija na Univerzitetu Anadolu je diplomirala kao prva u svojoj klasi 2001. god. Poslije diplome, stekla je i stručni stepen iz umjetnosti na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski kod profesora Gotsdinera. Godine 2000. osvojila je nagradu na violinističkom takmičenju mladih talenata u organizaciji Univerziteta Anadolu i Rotary kluba. Rektorat Univerziteta Anadolu ju je nagradio "Nagradom za poticanje umjetnosti" 2012. Koncertirala je u Turskoj, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Nizozemskoj, Turskoj, Republici Sjeverni Kipar, Tunisu, Grčkoj, Venecueli, Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratia, Ruskoj Federaciji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji, Azerbejdžanu i Pakistanu, nastupajući kao solistica. Trenutno radi kao redovni profesor na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu.

Violončelistica, Mutlu Varlik Kocaili diplomirala je na Državnom konzervatoriju Univerziteta Eskşehir u Anadoliji. Učestvovala je na mnogim festivalima i koncertima u instranstvu kao solistica Simfonijskog orkestra Bursa, a kao članica Kvarteta Nemeth koncertirala je na Kamernom muzičkom festivalu mladih talenata kojeg je organizirao Univerzitet Dokuz Eylül 1998. godine, 8. japanskom međunarodnom festivalu "Musicale in Shizuoka" 2001., i 6. međunarodnom muzičkom festivalu održanom 2006. godine, u organizaciji Ministarstva Arapskih Emirata, Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Albanije, Azerbejdžana i Pakistana, nastupajući kao solistica. Sa 27 godina postala je vanredni profesor, a sa 33 redovni profesor. Trenutno radi kao redovni profesor na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu.

Şeniz Aybulus je završila studij 2002. na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu kod profesora Ionescu Galati i Ezgi Gönlüm. Iste godine je primljena u klasu profesorice Marine Yashvili na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski gdje je završila drugi stepen dodiplomskog programa. Tokom studija u Eskişehiru i Moskvi, Şeniz je izvela mnogobrojne samostalne koncerte, svirala u mnogim orkestrima, te nastupala na koncertima kamerne muzike. Pohađala je više masterklasa u Turskoj i inostranstvu. Nakon diplomiranja u klasi profesorice Marine Yashvili 2008., počela je predavati na Državnom konzervatoriju Univerziteta Uludag, a u međuvremenu je sudjelovala u Kamernom orkestru Akbank. Şeniz trenutno radi kao asistent na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu gdje se priprema za stručni stepen iz umjetnosti kod Prof.Dr.Cihat Aşkına.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: