Svijet
2

Almaz-Antey: Malezijski avion oboren raketom Buk-9M38M1 koju koristi ukrajinska vojska

Klix.ba
Foto: Ilustracija/EPA
Foto: Ilustracija/EPA
Inžinjeri iz ruske korporacije Almaz-Antey, koja je proizvođač raketnog sistema Buk, tvrde da je avion Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine oboren uz pomoć navođenog projektila.

Almaz-Antey je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su izneseni rezultati istrage inžinjera kompanije, saopćila kako je u napadu na malezijski avion leta MH17 najvjerovatnije korišten projektil Buk-M1 koji koristi ukrajinska vojska.

"Na osnovu naše istrage, zaključili smo da je riječ o sistemu M1 na kojem je korištena bojeva glava 9М314 pričvršćena na raketu 9М38М1", rekao je inžinjer Mihail Mališevski.

Također, iz kompanije tvrde kako projektil nije mogao biti lansiran sa Snezhnyja, mjesta koje je tada bilo pod kontrolom proruskih i ruskih snaga, nego samo sa područja koje je tada kontrolisala vojska kijevske vlade.

Podsjećamo, avion se srušio u Ukrajini na teritoriji pod kontrolom proruskih separatista 17. jula 2014. godine, pri čemu je poginulo 298 osoba.

EU je uspostavila sankcije ruskoj kompaniji zbog sumnje da su njenu raketu za rušenje aviona koristili ruski separatisti na istoku Ukrajine.