Važan trenutak
2.4k

Alma Zadić položila zakletvu i postala ministrica pravde u novoj vladi Austrije

A. P.
Alma Zadić (Foto: AFP)
Prva konzervativno-zelena vlada Austrije položila je danas zakletvu pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom, a u njenom sastavu našla se i jedna Bosanka Alma Zadić.
Među 15 ministara je osam žena, a Zadić je imenovana na poziciju ministrice pravde. Ona je i prva ministrica sa izbjegličkom prošlošću.

Vladu vodi kancelar Sebastian Kurz iz konzervativne Narodne stranke, a potpredsjednik je Wernet Kogler iz redova Zelenih.

Tridesetpetogodišnja Zadić, kćerka bh. izbjeglica iz Tuzle, članica je stranke Zelenih. S roditeljima je iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine i u Austriji završila Pravni fakultet, a potom studirala u SAD-u.

Ona je prva Bosanka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine, a sada je napravila i korak više.

Uz Zadić kao novu ministricu pravde, Klaudia Tanner je u ministarstvu odbrane okončala tradicionalnu mušku vladavinu, kao i njega kolegica Susanne Raab koja će upravljati integracijama migranata u novoosnovanom ministarstvu.

Tim zelene vlade uz vicekancelara i Zadić čine ministrica okoliša i infrastrukture Leonore Gewessler, ministar socijalnog rada Rudolf Anscober i državna tajnica Ulrike Lunacek.

Kurzova Narodna stranka i Zeleni dogovorili su se prošle sedmice da zajedno vladaju nakon što se u maju raspala ranija koalicija s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe).