Svijet
0

Albanija: Otvorena birališta za lokalne izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Albaniji su u nedjelju ujutro otvorena birališta za lokalne izbore na kojima bi oko 2,9 miliona birača trebalo izabrati između oko 1.000 kandidata iz 48 stranaka od kojih su samo 33 žene.

Albanski birači u nedjelju na oko 4.700 glasačkih mjesta trebaju izabrati 67 gradonačelnika i 317 predsjednika općina a izborni proces pratit će 4.250 stranih i domaćih promatrača.

Dvije glavne političke snage - desnica koju vodi aktuelni premijer Sali Berisha i ljevica koju vodi čelnik vodeće opozicione Socijalističke partije Edi Rama - okončale su u petak navečer predizbornu kampanju velikim mitinzima u Tirani, gdje se i očekuje najvažnija borba lokalnih izbora.

Vladajuća desnica ima za cilj osvajanje mjesta gradonačelnika Tirane, dok opoziciona ljevica navodi kako je njen izborni moto "borba protiv stare politike". Prvi preliminarni rezultati nedjeljnih izbora očekuju se u ponedjeljak u jutarnjim satima.

Aktuelne vlasti u Tirani nadaju se da će izbori proteći mirno i u demokratskoj atmosferi, dok međunarodna zajednica ocjenjuje da su predstojeći lokalni izbori veoma značajni za ovu balkansku zemlju u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Od pada komunističkog režima 1991. godine, izbori u Albaniji su uvijek osporavani, a često su bili i praćeni incidentima koji su doveli u pitanje sposobnost te zemlje da organizira demokratsko glasanje.

Predviđeni najprije za kraj januara, izbori su odgođeni za 18. februar u atmosferi političke krize zbog dubokih nesuglasica vladajućih i oporbenih stranaka oko reforme izbornog zakona.

Evropske institucije su tada upozorile albanske vlasti na moguće posljedice po evropsku budućnost zemlje i pozvale političare da budu odgovorni.