Sastanak ministara EU
0

Albanija i BiH nemaju nikakvu šansu za skoro ukidanje viza

SRNA
Savjetnik za proširenje EU Frank Čermak nije mogao da potvrdi da li će ministri inostranih poslova EU na sastanku u Luksemburgu 15. juna donijeti odluku o ukidanju viza za zamlje zapadnog Balkana.

On je rekao da na ovom sastanku neće biti donesene, kako je naveo, neke veće odluke, ali da ne može sa stoprocentnom sigurnošću da tvrdi da li će ministri spoljnih poslova donijeti odluku o viznoj liberalizaciji ili ne.

Neimenovani ekspert Evropske komisije izjavio je austrijskoj agenciji APA da ne vjeruje da će šefovi diplomatija EU 15. juna donijeti odluku o viznoj liberalizaciji za zemlje zapadnog Balkana, dodajući da je u toku dinamičan proces i diskusija i da se još očekuje odgovor članica EU.

"Tek nakon što se dobije dovoljno informacija, što se očekuje u prvoj polovini juna, Evropska komisija će načiniti konkretan prijedlog po čijoj će osnovi Savjet ministara EU moći da donese odluku", rekao je ekspert Evropske komisije i dodao da će to potrajati još neko vrijeme.

On je naveo da je cilj da se od 1. januara naredne godine ukinu vize za one zemlje koje su ispunile uslove, ne želeći da se izjašnjava konkretno o kojim državama je riječ.

Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger rekao je da se po ovom pitanju mora biti oprezan, dodajući da svi kandidati moraju striktno da se pridržavaju preduslova.

Njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da Berlin ne blokira liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana, ali da je u interesu ministara unutrašnjih poslova da "sagledaju posljedice ovakve odluke".
Češka, kao predsjedavajuća EU, teži da 15. juna na sastanku ministara spoljnih poslova EU bude donesena  odluka o viznoj liberalizaciji za zemlje zapadnog Balkana.

Liberalizacija viznog režima biće na dnevnom redu sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, koji će biti održan 4. juna u Luksemburgu, a na kojem će evropski komesar za pravosuđe Žak Baro podnijeti izvještaj.

APA navodi da ostaje otvoreno pitanje da li će Srbija i Crna Gora u "paketu" biti oslobođene vizne obaveze.

Prema dosadašnjim ekspertskim izvještajima EU, samo je Makedonija ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju, dok su Srbija i Crna Gora pokazale odlične, odnosno veoma dobre rezultate, ali i određene nedostatke.

Kako se ističe u dosadašnjim izvještajima, Albanija i BiH nemaju nikakvu šansu za brzo ukidanje viza.