Ekspresna akcija
81

Albanci zaplijenili tanker sa ruskom naftom i uhapsili posadu

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Albanija je zaplijenila naftni tanker koji je prevozio 22.500 tona nafte za koju se sumnja da dolazi iz Rusije i uhapsila posadu zbog kršenja zapadnog embarga, saopćila je albanska policija u ponedjeljak.

Tanker za prijevoz nafte i hemikalija registrovan u Liberiji zaplijenjen je u gradu Draču.

"Od početka istrage sumnja se da ova pošiljka nafte dolazi iz zemalja pod naftnim embargom, konkretno iz Rusije", kazali su iz policije u saopćenju.

"Tanker je krenuo iz Azerbajdžana i ukrcan je naftom u grčkoj luci Kalamata, s drugog tankera s količinom od 22.500 tona dizelskog goriva", dodaje se u saopćenju.

Albanija je bila jedna od prvih zemalja koja je uvela sankcije Rusiji prije godinu dana kada je Moskva započela napade na Ukrajinu. Albanska policija saopćila je da je tokom operacije kodnog naziva Embargo uhapsilo sva 22 člana posade radi daljnje istrage.

Dana 10. februara, španska sjeveroistočna luka Tarragona odbila je ulazak brodu Maersk Magellan koji plovi pod singapurskom zastavom nakon što je otkriveno da je njegov teret naftnih proizvoda prethodno prevozio brod koji je prije plovio pod ruskom zastavom.