Gazprom
0

Alarmantno stanje s ukrajinskim dugom za plin

FENA
Gazprom smatra da je stanje s ukrajinskim plaćanjem prirodnog plina u decembru "vrlo alarmantno", izjavio je u petak izvršni direktor ruskog plinskog koncerna Aleksej Miller.

U izjavi za televizijski kanal Vijesti on je je rekao da Gazprom i ukrajinski Naftogaz pregovaraju gotovo svakodnevno, prenio je Itar-Tass.

"Očigledno je da Ukrajina ima vrlo ozbiljnih problema s (budućim) plaćanjem za decembarske isporuke ruskog plina", ocijenio je Miller.

Agencija Reuters komentira da bi izjava ruskog dužnosnika mogla biti nagovještaj ponavljanja plinske krize koja je prošle godine u januaru dovela do velikih restrikcija u opskrbi evropskih zemalja.

Evropa zadovoljava 25 posto potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto prolazi kroz plinovod preko ukrajinskog teritorija. Rusko-ukrajinski sukobi zbog cijena plina doveli su do manjka u opskrbi Evrope u januaru 2006. i 2009.

Analitičari na čije se mišljenje poziva Reuters ocjenjuju da Moskva ove godine nije raspoložena zauzeti tvrd stav prema Kijevu, uoči ukrajinskih predsjedničkih izbora u januaru, u nadi da će biti izabran lider koji je proruski orijentiran.

Prema sporazumu između Naftogaza i Gazproma potpisanom početkom 2009. cijene plina za Ukrajinu se formiraju po tržišnoj formuli, s popustom od 20 posto za ovu godinu.