biznis
0

Ukrajina na vrijeme platila plin uvezen u januaru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ukrajinski državni holding "Naftogaz Ukrajine" saopćio je u četvrtak da je u potpunosti i na vrijeme platio ruskom "Gazpromu" za uvoz ruskog prirodnog plina u januaru.

Kašnjenje ukrajinskih isplata je prethodnih godina dovodilo do sporova s Moskvom, a Rusija je u januaru 2009. obustavila isporuke plina tokom perioda od tri sedmice, što je pogodilo milione potrošača u Evropskoj uniji, podsjetio Reuters.

"Platili smo u potpunosti uvezenih 2,55 milijardi kubnih metara", rekao je portparol "Naftogaza" Valentin Zemljanski.

Ranije ove sedmice, ukrajinski ministar energetike je izjavio da će račun za januarski uvoz iznositi 780 miliona dolara.

Ukrajina će u prvom kvartalu 2010. uvoziti ruski plin po cijeni od oko 306 dolara za 1.000 kubnih metara.

Prema desetogodišnjem sporazumu između "Naftogaza" i "Gazproma", Ukrajina mora da plaća za uvezeni plin ne kasnije od sedmog dana sljedećeg mjeseca. Cijena plina za Ukrajinu se utvrđuje svakog kvartala po specijalnoj formuli koja uzima u obzir svjetske cijene tog energenta.

"Naftogaz" i "Gazprom" su se krajem 2009. dogovorili da će Ukrajina u 2010. uvesti 33,75 milijardi kubnih metara plina, u poređenju sa 33,51 milijardom kubika lane.

Ukrajina svakog mjeseca ima teškoća u plaćanju računa za plin, a ukrajinska Nacionalna banka, koja tradicionalno pomaže "Naftogazu" u plaćanju uvoza, saopćila je krajem januara da odbija da direktno prebaci vladi Julije Timošenko dvije milijarde dolara iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojima je vladin kabinet planirao da namiri račun za uvezeni plin.