Nakon injekcija
83

Alabama: Osobe osuđene na smrt bit će pogubljene azotom

Klix.ba
Vlasti Alabame kazale su kako će po uzoru na Oklahomu i Mississippi koristiti azot u pogubljenju zatvorenika osuđenih na smrt.

Njihov parlament usvojio je ovu mjeru sa 75 glasova za i 23 protiv, a sada je na guverneru da li će potpisati ovaj zakon ili ne.

Zakonom bi onima koji izvršavaju smaknuće bilo dozvoljeno da koriste azotni gas ukoliko smrtonosna kombinacija lijekova u injekciji ne djeluje ili je nema. Zakon je donesen nakon što je zatvorenik Doyle Lee Hamm koji je bio osuđen na smrtnu kaznu uboden 11 puta u noge i prepone smrtonosnom injekcijom da bi izvršili kaznu. Međutim, Doyle Lee Hamm nije pogubljen jer mu nisu mogli pronaći venu. Procedura je otkazana. Sat nakon toga, Hamm je krvario iz prepona i urinirao krv, zbog čega je prebačen u ambulantni odjel.

Njegov advokat Berbar Harcourt upozoravao je prije izvršavanje kazne da je on bolovao od raka i da su mu vene uništene od kemoterapije zbog čega bi ubistvo smrtonosnom injekcijom bilo nehumano mučenje.

Pristalice novog zakona kazale su kako podržavaju ovu metodu za smrtne izvršenje smrtne kazne jer humana, brza i bezbolna.

Informativni centar za smrtne kazne saopćio je kako do sada niti jedna država nije pogubila nekog zatvorenika azoom. Oklahoma i Mississippi su tokom prošle sedmice također usvojili ovaj zakon.

Kritičari su kazali kako se protive ovakvom zakonu jer on predstavlja vraćanje u gasne komore.