Svijet
0

Al-Zawahri potvrdio direktnu odgovornost Al-Qaide za napade u Londonu

NINA
Drugi čovjek međunarodne terorističke mreže Al-Qaida Ayman al-Zawahri po prvi put je preuzeo izravnu odgovornost za bombaške napade u Londonu 7. jula, u kojima je poginulo 56 ljudi, uključujući četvoricu napadača.

"Taj blagoslovljeni napad otkrio je pravo licemjerno lice Zapada koji govori o ljudskim pravima i slobodi samo ako mu je to u interesu", kaza je Al-Zawahri na snimci koju je sinoć emitirala katarska TV stanica Al-Jazeera.

On je optužio Veliku Britaniju za "historijski zločin uspostavljanja države Izrael i nastavak zločina u Afganistanu i Iraku".

Al-Zawahri, inače rodom iz Egipta, upitnim je ocijenio legitimnost izbora održanih u Afganistanu protekle nedjelje i osudio Pakistan, nekada saveznika svrgnutog talibanskog režima, za jačanje veza s Amerikancima.

Drugi čovjek Al-Qaide također je odbacio reforme u muslimanskom svijetu koje promoviraju Ujedinjeni narodi, ustvrdivši da Sjedinjene Američke Države neće tolerirati postojanje nezavisnih islamskih vlada.

Al-Jazeera je objavila da je video traku pripremila Al-Qaidina medijska grupa Al-Sahab, koja distribuira videosnimke islamskih militanata na Internetu, kako bi obilježila četvrtu godišnjicu terorističkih napada u New Yorku 11. rujna 2001.