{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al-Qaida zaprijetila da će ubiti francuskog taoca

F
11.1.2010. u 13:25
0
1
Al-Qaida zaprijetila da će ubiti francuskog taoca
0
Al-Qaida zaprijetila da će ubiti francuskog taoca
Pierre Camatte (Foto: AFP/HO/File)
Sjevernoafrički ogranak Al-Qaide zaprijetio je da će pogubiti francuskog taoca ako članovi te organizacije koji su zarobljeni u zatvoru u Maliju ne budu oslobođeni u roku od 20 dana.
"Mudžahedini su odlučili obavijestiti vlade Francuske i Malija o svome jedinom uvjetu od čijeg ispunjenja zavisi oslobađanje francuskog taoca Pierrea Kamata, a to je puštanje na slobodu četvorice naših članova koji su prije nekoliko mjeseci uhapšeni u Maliju", navela je Al-Qaida za islamski Magreb (AQIM) na jednoj islamističkoj web stranici.

Ta skupina je poručila da će za 20 dana, računajući od nedjelje, "obje vlade biti u potpunosti odgovorne za život francuskog taoca", prenio je Reuters.

Kamat je otet 25. novembra u Maliju, a Al-Qaida je preuzela odgovornost za njegovu otmicu, kao i još troje Španaca.

Al-Qaida za islamski Magreb pogubila je u maju Britanca Edwina Dyera, otetog u januaru prošle godine na granici Malija i Nigera.

"Pozivamo francusku javnost i porodicu otetog da izvrše pritisak na francusku vladu i spriječe je da počini glupost poput one kakvu je počinio Gordon Brown prema državljaninu Velike Britanije", dodala je grupa.

Al-Qaida za islamski Magreb, ranije poznata kao Salafistička grupa za propovijedanje i borbu (GSPC), preuzela je odgovornost za brojne napade u Alžiru i drugim zemljama u regiji.

U decembru 2007. godine ubila je četvero francuskih turista, zbog čega je 2008. godine otkazan reli Dakar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: