Al-Qaida zaprijetila da će ubiti francuskog taoca

F
FENA
11.1.2010. u 13:25
0
1
Al-Qaida zaprijetila da će ubiti francuskog taoca
0
Al-Qaida zaprijetila da će ubiti francuskog taoca Pierre Camatte (Foto: AFP/HO/File)
Sjevernoafrički ogranak Al-Qaide zaprijetio je da će pogubiti francuskog taoca ako članovi te organizacije koji su zarobljeni u zatvoru u Maliju ne budu oslobođeni u roku od 20 dana.
"Mudžahedini su odlučili obavijestiti vlade Francuske i Malija o svome jedinom uvjetu od čijeg ispunjenja zavisi oslobađanje francuskog taoca Pierrea Kamata, a to je puštanje na slobodu četvorice naših članova koji su prije nekoliko mjeseci uhapšeni u Maliju", navela je Al-Qaida za islamski Magreb (AQIM) na jednoj islamističkoj web stranici.

Ta skupina je poručila da će za 20 dana, računajući od nedjelje, "obje vlade biti u potpunosti odgovorne za život francuskog taoca", prenio je Reuters.

Kamat je otet 25. novembra u Maliju, a Al-Qaida je preuzela odgovornost za njegovu otmicu, kao i još troje Španaca.

Al-Qaida za islamski Magreb pogubila je u maju Britanca Edwina Dyera, otetog u januaru prošle godine na granici Malija i Nigera.

"Pozivamo francusku javnost i porodicu otetog da izvrše pritisak na francusku vladu i spriječe je da počini glupost poput one kakvu je počinio Gordon Brown prema državljaninu Velike Britanije", dodala je grupa.

Al-Qaida za islamski Magreb, ranije poznata kao Salafistička grupa za propovijedanje i borbu (GSPC), preuzela je odgovornost za brojne napade u Alžiru i drugim zemljama u regiji.

U decembru 2007. godine ubila je četvero francuskih turista, zbog čega je 2008. godine otkazan reli Dakar.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: