Svijet
0

Al-Qaida preuzela odgovornost za napade u Londonu, prijeti novim napadima

NINA
Muškarac koji tvrdi da je jedan od četiri bombaša koji stoje iza napada u Londonu 7. jula pojavio se na jednoj arapskoj TV stanici i zaprijetio ponovnim napadom. Muškarac, identificiran kao Mohammad Sidique Khan (30), govorio je o svojim motivima na videotraci koju je emitirala Al-Jazeera. Govorio je engleski, s jorkširskim akcentom.

Khan je izjavio da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva počinila "zvjerstva" protiv muslimana, kao i to da ga je za napade inspirisao Osama Bin Laden.

U još jednoj objavljenoj videotraci, drugi čovjek Al-Qaide Ayman al-Zawahiri preuzeo je odgovornost za napade u Londonu i također zaprijetio novima napadima.

Khan, najstariji od četvorice bombaša odgovoran je za eksploziju u Edgware Roadu koja je ubila šest i ranila 120 osoba.

On je ustvrdio da su za bombaške napade u Madridu i Londonu krivi "građani Zapada", dodavši da se ne bi trebali osjećati sigurno jer će ponovno biti na meti zbog podržavanja vlada koje čine zločine protiv njegovog naroda širom svijeta.

"Mi smo u ratu i ja sam vojnik. I vi ćete sada okusiti realnost ove situacije", poručio je Khan.

U odvojenoj izjavi, al-Zawahri je kazao da su napadi na podzemnu željeznicu u Londonu bili "pljuska" politici britanskog premijera Tonyja Blaira.

Govoreći na arapskom, al- Zawahri je istaknuo kako su spomenuti bombaški napadi dokaz da je Al-Qaida borbu premjestila na "teritorij neprijatelja".

Scotland Yard je potvrdio da je upoznat s ovom vrpcom, dok iz Foreign Officea nisu željeli komentarisati bilo koji aspekt objavljenog snimka.