Svijet
0

Al-Qaida preuzela odgovornost za bombaški napad na dansku ambasadu u Pakistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U poruci postavljenoj na internetu u četvrtak Al-Qaida je preuzela odgovornost za bombaški napad na dansku ambasadu u Pakistanu i zaprijetila je novim napadima.

U izjavi se navodi da je napad u ponedjeljak izveden kako bi se ispunilo obećanje Osame bin Ladena o osveti zato što su u danskim novinama ponovno objavljena karikatura koje prikazuju poslanika Muhameda kako nosi turban u obliku bombe, javio je AP.

U napadu je ubijeno šest ljudi, među kojima i jedan danski državljanin. On je izazvao veliko razaranje i pokazao je ranjivost pakistanske prijestonice na napade islamskih ekstremista.

Vjerodostojnost izjave postavljene na internetskoj stranici koju često koriste islamski militanti nije mogla biti potvrđena iz nezavisnih izvora. Potpisao ju je zapovjednik Al-Qaide Mustafa Abu al-Yazeed i nosi datum od utorka.

U njoj se upozorava Danska da će uslijediti još napada ako ne uputi izvinjenje zbog karikature i da će napad počinjen u ponedjeljak biti "samo prva kap kiše".

Napad je "upozorenje toj nevjerničkoj zemlji i svima koji slijede njen primjer", navodi se u poruci. Danska je "objavila uvredljive karikature" i kasnije je "odbila da se izvini, što ih je objavila i ponovila je taj čin", navodi se u izjavi.

U poruci se navodi da je bombaški napad izveo "mučenik Al-Qaide" čija će posljednja volja i testament biti objavljeni u javnosti i zahvaljuje se pakistanskim "svetim ratnicima" za pomoć u izvršenju napada.