Svijet
0

Al-Qaida pravi animirani film za djecu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pristalice Al-Qaide kažu da prave animirani film za djecu koji će da inspiriše mališane da postanu članovi te militantske grupe. Film će, kako su najavili, prikazivati herojska djela i uključivat će oružane sukobe.

Jedan od savjetnika američke vlade za borbu protiv terorizma izrazio je sumnju da se takav film uopće pravi. Vijest na internet stranici al-Shamouk napisala je osoba koja sebe naziva Abu al-Laith al-Yemen, rečeno je za arapski magazin Quilliam.

"Animirani film Al-Qaide na arapskom poluotoku je veoma uzbudljiva priča koja govori o tome ko je umanjio ugled islama i poslanika Muhammeda. Cilj je katalizacija mladih i djece da da prate džihad i uzore u islamu. Uključuje stvarne događaje i prikazuje herojske radnje mudžahedina na Poslanikovom otoku. U ove događaje su uključene racije, oružani sukobi i atentati. Ovaj film je alternativa za otrov koji emitiraju ostali televizijski kanali", rekao je Abu al-Laith al-Yemen.

Noman Benotman, bivši pobornik džihada i analizator za Quilliam, izjavio je da Al-Qaida isprobava nove metode da bi učinila terorizam uzbudljivim za mlade ljude i djecu. Dodao je da bi taj plan mogao propasti jer će mnogi muslimanski roditelji shvatiti ovo kao direktan pokušaj Al-Qaide da stvor razdor između porodica kao i da naruši autoritet roditelja.

Mnogi stručnjaci za borbu protiv terorizma sumnjaju u ostvarenje ovog projekta, jer ovo nije način na koji bi Al-Qaida pokušala vratiti diskreditirani ugled.