Irački zvaničnici
0

Al-Qaida planira samoubilačke napade u SAD-u i Evropi tokom božićnih praznika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iračke vlasti došle su do priznanja uhapšenih pobunjenika koji tvrde da Al-Qaida planira samoubilačke napade u Sjedinjenim Državama i Evropi tokom Božića, saopćila su u srijedu dvojica visokih zvaničnika.

Irački ministar unutarnjih poslova Jawad al-Bolani izjavio je da je neuspjeli bombaški napad u centru Stockholma bio među navedenim urotama koje su otkrili pobunjenici. Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari nazvao je prijetnje, u telefonskom razgovoru iz New Yorka, "kritičnim".

I al-Bolani i Zebari izjavili su da je Irak obavijestio Interpol o navodnim urotama, te da je uzbunio SAD i evropske zemlje o mogućim prijetnjama. Nijedan od zvaničnika nije konkretizovao koje su zemlje u Evropi navodne mete napada.

Nema načina da se potvrde tvrdnje pobunjenika, ali su zapadni kontrateroristički zvaničnici obično u stanju povećane pripravnosti tokom praznične sezone, posebno od porošlogodišnjeg neuspjelog napada Umara Farouka Abdulmutallaba, takozvanog bombaša s donjim vešom, koji je pokušao raznijeti avion koji je letio prema Detroitu na Božićni dan.

Al-Bolani je izjavio kako je nekoliko pobunjenika kazalo da su dio ćelije koja prima naređenja direktno od centralnog rukovodstva Al-Qaide. Kazao je da je barem jedan od uhapšenih osumnjičenika bio strani borac iz Tunisa.

  • Priznanja su rezultat nedavnih operacija iračkih snaga sigurnosti koje su uhapsile najmanje 73 osumnjičenih operativaca u posljednje dvije sedmice, kazao je al-Bolani.

Zebari, koji je na sastanku Vijeća sigurnosti u New Yorku, izjavio je da je obavijestio "zainteresovane zemlje". On je pomenuo SAD, ali nije konkretizovao nijednu zemlju u Evropi.