Svijet
0

Al-Qaida objavila mete osvete zbog ubistva Bin Ladena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glasnogovornik talibanskog pokreta u telefonskoj izjavi za agenciju Associated Press najavio je osvetu te Pakistan i Sjedinjene Države naveo kao sljedeće mete njihovog napada.

Glasnogovornik talibana Ahsanullah Ahsan u poruci kaže da slijedi odmazda te da će Pakistan postati prva meta napada talibana zbog ubistva Osame bin Ladena, javlja AP.

"Za osvetu za mučeništvo šeika Osame, premijer (Yousaf Raza) Gilani, zapovjednik vojske (general Ashfaq) Kayani i predsjednik (Asif Ali) Zardari su na našoj listi", stoji u tonskoj izjavi glasnogovornika Al-Qaide.

Obrušio se i na SAD i rekao kako se ne bi trebali hvaliti ubistvom Osame jer su ga lovili posljednjih deset godina. SAD će, kaže glasnogovornik, biti druga meta napada.

"Bivšu premijerku (Benazir) Bhutto mi smo ubili u decembru 2007. godine. Poslali smo bombaša samoubicu i ubili je nakon tromjesečnog planiranja. Amerika se ne treba hvaliti ubistvom Osame. Mi smo svoj cilj ostvarili u roku od tri mjeseca dok je Amerika progonila Osamu gotovo deset godina. Osama je krenuo putem mučeništva i njegova želja je ispunjena", dodaje se.

Još uvijek je nejasno kako će se snage odane Bin Ladenu postaviti prema 150 hiljada američkih vojnika u Afghanistanu.